Вітаміни і здорове харчування

Ми, скажімо відверто, не дуже багато знаємо, що з себе представляють вітаміни, і яка їхня роль у здоровому харчуванні.

Ми пам’ятаємо з дитинства, що «вітаміни — це добре», що «вітамін С — це цитрусові», а взимку настає авітаміноз. Чому все-таки вітаміни важливі для здорового харчування?

Найважливіші вітаміни для здорового харчування

Вітамін А необхідний для функцій зору, його нестача призводить до «курячої сліпоти». Велике його кількість міститься в рибі, вершковому маслі або яєчному жовтку. Каротин, який міститься в моркві або гарбузі, хоч сам по собі вітаміном А не є, під час перетравлення може в нього перетворюватися. Він не «дружить» з киснем і ультрафіолетом, тому каротіносодержащіе овочі краще зберігати в темному приміщенні.

Один з найважливіших вітамінів для здорового харчування — В1. Його брак в організмі призведе до порушення нормальної роботи нервової системи, що в гіршому випадку може закінчитися паралічем кінцівок. Він допомагає жировому і водно-сольового обміну, діяльності нервової та серцево-судинної систем. Джерело В1 для людини — це житній хліб, яловича печінка, боби, а також горіхи. Что такое пиридоксины, и тренинги по мотивации персонала, по правильному питанию.

Якщо організм недоотримує вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, людина починає частіше втомлюватися, у нього виникає серцева слабкість, задишка. Коли вітаміну С критично мало, людина може захворіти цингою — у нього почнуть опухати ясна, хитатися і випадають зуби, виникне крововилив у м’язах. Крім цитрусових, аскорбінова кислота міститься в зелені, у багатьох овочах і фруктах, а також в ягодах.

Також важливий для здорового харчування вітамін D. Його дефіцит є причиною рахіту у дітей, при якому порушується робота нервової системи. Дитина дратується з найменшого приводу і часто плаче. Через зниження в крові рівня кальцію у нього виникають пошкодження в кістковій тканині, деформується грудна клітка, спостерігаються розм’якшення кісток черепа і ребер. Вітамін D людина отримує в основному з рибної печінки і вершкового масла. Деякі «щасливчики» можуть знати, що його багато в риб’ячому жирі.

У наш час недолік мікроелементів можна заповнити медикаментозно, за допомогою полівітамінних препаратів, за рекомендацією лікаря. Проте, краще, якщо вітаміни будуть надходити у ваш організм природним шляхом — при правильному здоровому харчуванні.